In de zomervakantie denken de meeste mensen al snel aan reizen, zwemmen, dagjes uit en socializen op het terras. Maar voor de dagen dat je misschien wat krapper bij kas zit gaat er niks boven een dagje Netflixen. Als filmfan kan ik uren doorbrengen met allerlei soorten series en daarnaast houd ik van films met een bovennatuurlijk randje. Variërend van een setting zoals in The Lord of the Rings tot aan de superhelden van Marvel en DC. Ja, het kan dus allebei :).
Ook bestaan er aardig wat goede films met goochelen of magie als thema. Misschien nog wel meer dan je zou denken. In de afgelopen jaren zijn er zelfs behoorlijk wat goede films uitgebracht die ook voor de doorsnee filmliefhebber zeker de moeite waard zijn om te kijken. In deze blog mijn persoonlijke top 5 van de beste films met magie als thema.

Eervolle vermelding: Harry Potter filmreeks


De boeken en films over tovenaar Harry Potter zijn natuurlijk wereldberoemd. De magische wereld van schrijfster J.K. Rowling blijft zich maar uitbreiden en inmiddels staat de 10efilm klaar om in de herfst de theaters te bestormen. Ik heb het dan natuurlijk over het tweede deel in de “Fantastic Beasts” serie. Een verhaal dat zich afspeelt ongeveer 70 jaar voor Harry Potter. Na 8 films over de tovenaarsleerling is dit dus de 2efilm van de nieuwe reeks die zich in dezelfde fictieve wereld afspeelt.
De filmserie gaat over een normale jongen genaamd Harry die erachter komt dat hij eigenlijk een tovenaar is. Omdat zijn ouders zijn vermoord door een kwaadaardige tovenaar is hij door de tovenaarsgemeenschap verborgen bij zijn oom en tante waar hij als normaal mens opgroeit. Op zijn 11everjaardag komt hij achter de waarheid en vertrekt met de hulp van halfreus Hagrid naar de school Zweinstein om daar zijn magisch talent te ontwikkelen en tovenaar te worden. De daaropvolgende jaren wordt de kwaadaardige tovenaar genaamd Voldemort steeds sterker en komt meerdere malen oog in oog te staan met Harry. In de laatste film leidt dit tot een grootse ontknoping en strijd tussen goed en kwaad in de slag om Zwijnstein.
De Harry Potter filmreeks krijgt een eervolle vermelding omdat deze verhalen en films ons een hoop magie en een fantasievolle wereld hebben gebracht, maar het hoofdthema over toveren gaat en niet over goochelen. Het hele verhaal is natuurlijk fictief en zit boordevol bovennatuurlijke elementen en mythische dieren. Mocht je de serie nog nooit gezien hebben, dan heb je met 9 films zeker iets te doen in de vakantie.

5: Het Geheim (2010)

Deze film van Nederlandse bodem staat in mijn top 5 omdat hij werd uitgebracht in een periode waarin goochelen weer aan populariteit begon te winnen onder kinderen en er ook diverse goochel gerelateerde tv-programma’s werden gemaakt. Verschillende goochelaars hebben hun medewerking verleend aan de totstandkoming van deze film door bijvoorbeeld hun echte trucs te leveren die dienstdoen als de decorstukken. Verder hebben beroemdheden zoals Hans Klok en Christian Farla een cameorol en is het personage Hans Smid (gespeeld door Daan Schuurmans) zelfs een persiflage op Hans Klok.
Verhaal: Thor is gek van goochelen en wil graag het geheim te weten komen van de grote verdwijntruc uit een voorstelling van de beroemde goochelaar Hans Smid. Samen met zijn klungelige en werkloze vader Koos en zijn vriendinnetje Sylvie begint hij met optreden. Wanneer Koos een verdwijnkast maakt en Sylvie per ongeluk echt laat verdwijnen is de stad in rep en roer. Koos is ten einde raad en verkeerd in de waan dat Sylvie zich in een zogenaamde tussenwereld bevindt. Dan brengt Hans Smid Thor zelfs een bezoek om hem te vertellen dat goochelen op deze manier een slechte reputatie krijgt en eist van hem dat het meisje moet terugkomen. Wanneer Thor erachter komt waar Sylvie zich schuil houdt bedenkt hij samen met Hans Smid een manier om Sylvie tijdens een live voorstelling weer terug te halen.

4: The Incredible Burt Wonderstone (2013)

You either love it, or you hate it. Dat is vaak het geval bij komediefilms, en dit is er net zo een. Persoonlijk stem ik bij deze film voor love it, maar dat heeft dan ook alles te maken met het thema. Deze film bevat werkelijk alle clichés over goochelen die je maar kunt bedenken, maar dat maakt hem ook juist weer zo leuk.
Verhaal: Twee nerdy jongetjes Burt en Anton raken met elkaar bevriend wanneer ze samen goocheltrucs oefenen uit de goocheldoos die Burt voor zijn verjaardag heeft gekregen. Jaren later zijn ze uitgegroeid tot een succesvol duo met volle zalen in Las Vegas. Dan ontstaat er een nieuwe trend wanneer straatgoochelaars mensen van dichtbij verbazen met soms extreme stunts die door de tv en onlinekanalen al snel worden opgepikt. Wanneer Burt en Anton besluiten ook een extreme stunt te ondernemen om hun show te redden, gaat dit finaal mis en valt het duo uit elkaar. Anton vertrekt naar het buitenland en Burt verandert in een arrogante derderangs goochelaar die moet werken op kinderfeestjes en in bejaardentehuizen. Daar ontmoet hij zijn inmiddels gepensioneerde idool van de videoband die hij ooit aantrof in zijn goocheldoos…
Voor mij was deze film een feest van herkenning omdat er talloze verwijzingen in zaten naar grootheden zoals Siegfried & Roy, straatgoochelaars David Blaine en Criss Angel met hun eigen tv-series en David Copperfield die zichzelf speelde in een klein rolletje. Een centraal thema wat in de film speelde was het ‘waarom van het optreden’. Gaat het leven van een artiest om geld, roem en mooie vrouwen of is er een andere reden waarom je ooit begonnen bent met goochelen? Deze film laat naar mijn mening op een luchtige en komische manier de groei zien die een artiest doormaakt op zijn weg naar de top inclusief vallen en opstaan. Kortom, dit is gewoon een leuke film die zichzelf niet te serieus neemt (zonder al te flauw te worden), boordevol clichés en verwijzingen naar de goochelgemeenschap. Dit geeft de film juist zijn charme. Als je van komedies houdt, zeker een aanrader.

3: The Illusionist (2006)

In 2006 verschenen er ineens 2 Hollywood films met als hoofdpersoon een illusionist. Beide films spelen zich ongeveer in dezelfde tijd af en toch verschillen de films op veel vlakken van elkaar.
Verhaal: Dit verhaal speelt zich af in Wenen aan het eind van de 19eeuw. De simpele timmermanszoon Edward en de adellijke Sophie worden in hun jeugdjaren verliefd op elkaar. Een verboden geliefde gezien het grote verschil in stand. Op een dag ontmoet Edward een goochelaar en besluit de kunst te gaan leren. Met deze trucjes maakt hij indruk op Sophie, maar tijdens een van hun ontmoetingen worden ze betrapt en Edward mag Sophie niet meer zien. Jaren later keert hij terug als succesvol illusionist onder de naam Eisenheim met een eigen show. Het is rond deze tijd dat Prins Leopold zich wil verloven met Sophie en de twee bezoeken samen een voorstelling van Eisenheim. Wanneer Sophie op het toneel wordt uitgenodigd herkennen de twee elkaar en slaat de vonk opnieuw over. Leopold vertrouwt Eisenheim niet en probeert hem te ontmaskeren als oplichter. Hij schakelt hierbij de hulp in van inspecteur Uhl om Eisenheim in de gaten te houden en tevens te voorkomen dat hij zijn plannen om Koning van Oostenrijk te worden dwarsboomt.
Het klinkt misschien vreemd, maar als goochelaar vind ik een zekere mate van realisme belangrijk in films die over goochelen gaan. De trucs die worden opgevoerd in films, zouden in een live voorstelling dus ook mogelijk moeten kunnen zijn. Qua mate van realisme is The Illusionist interessant gevisualiseerd. Hoewel het in de eerste instantie lijkt alsof de trucs volkomen onmogelijk zijn om zelf op te voeren, zijn bijna alle trucs gebaseerd op trucs uit de 18en 19eeuw. De regisseur heeft er (bewust of onbewust) voor gekozen om ons die trucs door de ogen van de toeschouwer te laten zien. De manier waarop de trucs bij hen gaan leven, zo zijn ze in The Illusionist verfilmd.
Hoe werkt dat? Na het zien van een voorstelling kunnen toeschouwers zich vaak niet meer alles herinneren. Het verhaal wat wordt doorverteld is dan vaak een stuk onwaarschijnlijker dan wat ze in werkelijkheid hebben gezien.

2: Now You See Me (2013)

In 2013 was er ineens Now You See Me, een soort Magic meets Ocean's 11 achtige film op een goede manier. Een team bestaande uit verschillende leden met ieder zijn unieke en nuttige talenten komt samen om een grootschalige overval te plegen. Eindelijk een film waarbij op een luchtige en duidelijke manier het onderlinge verschil tussen de goocheldisciplines wordt uitgelegd. Zo bestaat het team in Now You See Me uit een straatgoochelaar, een illusionist/ontsnappingskunstenaar, een mentalist en een zakkenroller. Deze verschillende stijlen van goochelen worden gecombineerd om zo de ultieme stunt voor elkaar te krijgen. Woody Harrelson steelt naar mijn mening de show en het lijkt me geweldig om hem in een echte live voorstelling terug te zien in die rol. Een verdiende tweede plek in deze lijst.
Verhaal: Vier semiprofessionele goochelaars ontvangen een mysterieuze uitnodiging van de geheime magische organisatie The Eye. Wanneer ze op deze uitnodiging ingaan, krijgen ze toegang tot het geheim van een indrukwekkende goocheltruc. Een jaar later treden ze samen op als de illusionistengroep The Four Horsemen en beroven tijdens hun voorstelling live een bank. Wanneer dit geen illusie blijkt te zijn en de groep nog meer overvallen belooft, ontstaat er een kat-en-muis spel tussen de illusionisten en de FBI.
Vond je deze film leuk om te kijken? Er is ook een deel 2 gemaakt in 2016 waarin het verhaal wordt voortgezet. Daniel Radcliffe (Harry Potter) speelt in dit vervolg ook een rol en verschijnt daarmee dus wederom in een magie gerelateerde film. Breaking News! In 2018 is er ook een Now You See Me Live Tournee aangekondigd waarin tevens een Nederlandse artieste haar opwachting maakt als "The Escape Artist".

1: The Prestige (2006)

Met stip op 1 staat voor mij toch wel The Prestige. Het verhaal, de algehele sfeer in de film, de acteurs en niet te vergeten de invloed van de regisseur. Alles klopt aan deze prent.
Verhaal: Alfred Borden en Robert Angier zijn twee jonge ambitieuze goochelaars die werken als hulpjes in de theatershow van een oudere goochelaar. Ook Angiers vrouw Julia werkt mee in de show als assistent. Wanneer Julia door een fout van Borden om het leven komt tijdens een onderwaterontsnapping zint Angier op wraak en er ontstaat een rivaliteit tussen de twee. Zowel Angier als Borden beginnen hun eigen show waarbij Angier vooral uitblinkt in presentatie en Borden in het verzinnen van nieuwe en originele trucs. Wanneer Borden erin slaagt zichzelf in enkele seconden van de ene naar de andere kant van de zaal te transporteren, realiseert Angier zich dat Borden goud in handen heeft en probeert het geheim van de truc in handen te krijgen. Na meerdere mislukte pogingen verandert Angiers zoektocht in een obsessie waarbij hij spionage, diefstal en geweld niet schuwt.
Zoals het een goede goocheltruc betaamt eindigt de film in stijl met een volkomen onverwachte, maar goed uitgewerkte plotwending.
Deze film staat als een huis en heeft naar mijn verwachting een enorm lange houdbaarheidsdatum. De kans is groot dat over vijftig jaar deze film nog steeds op 1 zal staan in mijn lijstje. Regisseur Christopher Nolan levert een boeiende en realistische thriller af die zich afspeelt in een tijd waarbij de rivaliteit tussen goochelaars groot was en zij elkaar voortdurend probeerden te verbeteren. Hoewel deze film op een gegeven moment een bovennatuurlijk element bevat, stoort dat het verhaal verder niet en heb ik mij er dus ook niet aan gestoord.
En, ben je het eens met deze opsomming? Heb je zelf ook nog een leuke film met magie als thema die het zeker verdient om genoemd te worden? Laat dat hieronder dan even weten in een reactie.

Lars van Tuijl

06-30033988

Copyright © 2023