Over Lars

Wie is Lars van Tuijl - Magic Entertainer en waarom doe ik wat ik doe?

Opgevoed door wolven en vervolgens getraind door mysterieuze Tibetaanse monniken?
Nee, mijn naam is Lars van Tuijl. Ik ben geboren in 1990 te 's-Hertogenbosch.
Ik ben een goochelaar, of zoals ik altijd zeg: "een magisch entertainer."
Het verschil ligt voor mij in het feit dat een goochelaar trucjes showt om te imponeren
en een magisch entertainer met behulp van goocheltrucs iemand anders een leuke ervaring probeert te bezorgen.
Veel mensen vragen mij waarom ik doe wat ik doe. Meestal antwoord ik dan dat mijn vader op mijn 6de verjaardag een optreden gaf voor mij en mijn vriendjes en dit het eerste vonkje was van een groot wakkerend vuur.
De ware motivatie om te blijven doen wat ik doe ligt echter ergens anders...

 

"Ik heb gemerkt dat het beroep goochelaar voor mij creativiteit verhogend is geweest."

Het creëren van voorstellingen dwingt mij verhalen te kunnen bedenken, passende muziek te vinden, verstand te hebben van (sfeer)verlichting, nieuwe acts te ontwikkelen, marketingskills te ontwikkelen en dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Doordeweeks werk ik als docent op een basisschool, dit doe ik nu zo’n 5 jaar. Wat me opvalt is dat kinderen zeer creatief omgaan met de computer en hier veel sneller vaardigheden in ontwikkelen dan ik dat vroeger deed. In andere situaties is dit echter niet het geval. Geef kinderen veel knutselmateriaal zonder opdracht en ze vragen ofwel wat ze moeten doen of ze bereiken hun potentieel niet. Hoe ouder ze worden, hoe erger dit wordt. Toch is fantasie vandaag de dag niet weg, je moet het op een andere manier zien te triggeren.
Wanneer ik optreed voor kinderen merk ik dat hun fantasie enorm wordt geprikkeld. Na de show komen ze enthousiast bij mij langs met de meest originele ideeën over de werking van de trucs en vertellen ze mij waar ze aan moesten denken bij het zien van bepaalde acts of bij het horen van bepaalde muziek.
Ik hoor dat ook volwassenen inspiratie uit mijn shows kunnen halen. Het bedrijfsleven is meer dan ooit op zoek naar nieuw personeel dat creatief is, in staat is om out of the box the denken bij het zoeken naar oplossingen voor problemen en met originele en vernieuwende concepten op de proppen te komen.
Waarom ik doe wat ik doe? Naast het feit dat ik zelf enorm veel vaardigheden leer met dit beroep, vind ik het prachtig om te zien dat ik met mijn shows naast de verbazing ook in staat ben creativiteit en fantasie te prikkelen bij mensen.

 

Wist je dit?


  • Mijn eerste truc leerde ik op mijn 6de.
  • In de laatste tien jaar heb ik ongeveer 15 verschillende theatervoorstellingen geschreven en gespeeld
  • Bij de vier goochelwedstrijden waar ik aan mee heb gedaan heb ik ook vier prijzen gewonnen waaronder beste toneelact.
  • Mijn vader tekent en bouwt bijna alle grote acts die ik doe zelf.
  • Ik ben dagelijks minimaal 2 uur met goochelen bezig.
  • Doordeweeks geef ik les op een basisschool aan unit 2 (vergelijkbaar met groep 3,4,5)

Een Teamprestatie

In alle eerlijkheid denk ik dat je weinig doelen kunt bereiken zonder de juiste mensen om je heen. Hoe gedisciplineerd je ook bent. Bij een baaldag op werk vind ik steun bij collega’s, geen motivatie om te sporten wordt opgelost door op vaste tijden met een buddy te gaan en aan mijn voornemens om gezond te eten word ik herinnerd door mijn vriendin.
Ook bij het voorbereiden en uitvoeren van mijn optredens heb ik veel steun aan mensen om me heen. Of ik nu alleen op het toneel sta of met een assistente, ik zie het volbrengen van een goede show altijd als een teamprestatie. Naast een groep mensen waar ik altijd terecht kan voor advies, een vaste groep technici, een componist en een magic consultant bestaan de belangrijkste mensen van het team uit mijn familie.