Heb je binnenkort een feest te vieren of een evenement op de planning? Of misschien organiseer je een zakelijk diner en ben je nog op zoek naar die speciale finishing touch?
De kans is groot dat je dan weleens aan een goochelaar hebt gedacht. Het zien van een live goochelaar is voor veel mensen een bijzondere en onvergetelijke ervaring. Ongeacht of die goochelaar bij je aan tafel komt of op een podium staat. Als dat het gevoel is dat jij aan je gasten wilt meegeven rest er vaak nog een belangrijke vraag: Wat kost dat eigenlijk?
Enthousiast begin je met het zoeken naar een leuke en spontane goochelaar, maar je komt tot de ontdekking dat er veel meer mogelijk is dan je eigenlijk had gedacht. De prijzen lopen flink uiteen en onbekende termen vliegen je om de oren. Close-up goochelaar, tafelgoochelaar, illusionist, mentalist en noem het maar op. Aan de hand van richtprijzen en voorbeelden geef ik in deze blog antwoord op de vraag: Wat kost het inhuren een goochelaar nou eigenlijk?

Hobbyist of Wereldkampioen?

De prijs voor het inhuren van een goochelaar is voor een groot deel afhankelijk van de tijd die hij aan zijn vak besteedt. Verder speelt het soort act een rol. Ga je voor een tafelgoochelaar die meerdere uren tijdens een diner werkt, een korte openingsact op een evenement of voor de grote illusieshow met assistentes?  Onderstaande prijzen zijn bedoeld ter indicatie en losjes gebaseerd op de gemiddelde uurprijs van een tafelgoochelaar.
Hobbyist: (Indicatie: < €150,-)
Vindt het leuk om zichzelf nieuwe trucjes aan te leren en volgt de ontwikkelingen in de goochelgemeenschap voornamelijk uit interesse en ter ontspanning. Doorgaans treedt een hobbyist buiten de familiare kringen niet veel op. Wanneer dit wel gebeurt doet hij dit voornamelijk voor de lol, een onkostenvergoeding of een bescheiden bedrag. Een hobbyist hoeft niet van dit geld in zijn levensonderhoud te voorzien.
Amateur: (indicatie: < €250,-)
Treedt zo nu en dan op zowel voor particulieren als kleinere organisaties. Hoeft van dit geld niet te leven en het is dan ook meer een extraatje naast een inkomen uit ander werk. Amateurs kunnen ook jongeren zijn met de intentie om meer te gaan werken als goochelaar, maar bijvoorbeeld nog niet zo lang bezig zijn of nog een groot deel van de week op school zitten. De kwaliteit van hun acts varieert. Er zijn hele goede amateurgoochelaars met leuke acts werkzaam in ons land.
Semi-professional: (indicatie: < €500,-)
Besteedt een redelijk groot deel van zijn tijd aan het bezig zijn met goochelen en het genereren van meer boekingen. Veel semi-professionals werken parttime als goochelaar en parttime in loondienst of als zzp’er. Dit betekent dat een deel van hun vraagprijs bedoeld is als inkomen om van te leven. Naast de kosten die het goochelen met zich meebrengt moeten zij rekening houden met hun maandelijkse kosten zoals huur/hypotheek, verzekeringen, gas/water/licht etc. Ook moet elk jaar over een deel van het inkomen dat zij verdienen als goochelaar inkomstenbelasting worden betaald. De semiprofessionele goochelaar zal ervoor zorgen dat zijn acts en bijbehorende randzaken netjes verzorgd zijn. Daarnaast hebben zij over het algemeen een stuk meer ervaring dan hobby- of amateurgoochelaars.
Professional: (indicatie: vanaf €500,-)
De professionele goochelaar heeft goochelen als primaire inkomstenbron en zal daarnaast niet of nauwelijks nog ander werk ernaast doen. Dit betekent nog meer dan bij de semi-professional dat de inkomsten uit deze optredens worden gebruikt om van te leven. Van een professional kunt u verwachten dat hij zijn acts inclusief randzaken netjes op orde heeft. Daarnaast beschikt hij over voldoende expertise en flexibiliteit om bij alle aanvragen en maatwerk verzoeken een geschikte act te kunnen leveren.
Bekende goochelaars: (indicatie: tussen de €2.000 en €20.000)
Ten slotte is er nog de categorie goochelaars die bekend zijn van televisie of wereldwijde naam en faam hebben opgebouwd. Denk hierbij aan Hans Klok, Hans Kazan en zijn kinderen (Magic Unlimited), Victor Mids van Mindf•ck en Rob en Emiel. Zij behoren tot de absolute top van Nederland.

Ben je op zoek naar een veelzijdige en professionele goochelaar?

Goochelaar Lars van Tuijl is een gegarandeerde eyecatcher op elk evenement!

Vraag uw offerte aan

Met wat voor kosten heeft een goochelaar te maken?

Soms zie ik potentiële klanten denken. “€400,- om een uurtje met een pakje kaarten te spelen? Dat verdien ik bij lange na niet per uur.”
Ik snap hun gedachten wel, al ligt de werkelijkheid net iets anders.
Goochelaars treden niet 38 uur in de week op, ons werk bestaat veel uit voorbereiding, marketing en heel veel oefenen. Een klein percentage van die tijd wordt dus verrekend in de vraagprijs. Per optreden ben ik sowieso al minimaal 6 uur direct voor mijn klant bezig. In die tijd beantwoord ik netjes alle e-mails/telefoontjes, pak mijn spullen in, rijd naar de locatie, bouw mijn act op, speel de show, breek de act af, rijd naar huis en laad mijn auto uit. Tijd die ik dus niet aan andere dingen kan besteden.
Buiten de tijdsinvestering investeert elke goochelaar regelmatig in nieuwe trucs en krijgt hij te maken met kosten voor decor, geluidsinstallatie, marketing, websiteonderhoud, opslag, kleding, verzekeringen en belastingen.

Je boekt iets unieks!

Wanneer je in de toekomst even schrikt bij het zien van het tarief van een goochelaar, bedenk je dan dit:
Er is nog altijd een enorm aantal mensen die nog nooit in hun leven een live optreden van een goochelaar gezien heeft. Bedenk dus ook dat je een bijzondere en onvergetelijke ervaring boekt voor je gasten. Een ervaring die ze niet snel nog een keer mee zullen maken. Als kind kan ik me het aantal zwemfeestjes niet meer voor de geest halen, maar het optreden van een goochelaar op mijn 6de verjaardag herinner ik mij truc voor truc. Daar mag dan op zijn minst ook een redelijke prijs voor tegenover staan.

 

Veel gestelde vragen:

Waarom vermelden goochelaars bijna nooit prijzen op hun website?
Omdat veel goochelaars servicegericht zijn en maatwerk leveren worden er vaak geen prijzen vermeld. Extra verzoekjes van klanten zorgen ervoor dat het ene optreden het andere niet is. Dit maakt dat de prijs per optreden kan variëren. Per aanvraag wordt daarom een offerte op maat gemaakt.

Worden er aparte prijzen gehanteerd voor particuliere en zakelijke klanten?
Door de meeste goochelaars wel, omdat een zakelijke klant het inhuren van een goochelaar kan opgeven als kostenpost. Een particuliere klant betaalt het volledige bedrag (inclusief btw) uit zijn eigen portemonnee. Vaak zijn er op particuliere gelegenheden ook wat minder mensen aanwezig.

“Kunt u niet nog wat goochelen met de prijs?”
Wanneer de prijs net iets boven je budget ligt is er soms nog wel de mogelijkheid om wat te onderhandelen. Bedenk wel dat dit vergelijkbaar is met het kopen van een auto. Bij een goedkoper model zitten minder (extra) opties.

Hoe duurder de goochelaar, hoe beter zijn act?
Dit hoeft niet per definitie zo te zijn. Een dure goochelaar is naar alle waarschijnlijkheid een (semi) professional die fulltime of een aanzienlijk deel van zijn tijd besteed aan optreden, maar kijk ook goed naar zijn/haar specialiteiten. Voor een basisschool is het bijvoorbeeld beter om voor een goedkopere goochelaar te gaan die veel ervaring heeft in het werken met kinderen, dan voor de duurdere professional die vooral werkt op beurzen.

Lars van Tuijl

06-30033988

Copyright © 2023