Veel leerkrachten kunnen het zich wel voorstellen. De lichten in de aula of gymzaal doven, magische muziek klinkt uit de speakers en de goochelaar komt op. Meteen nadat hij zijn eerste truc heeft vertoond hangen de kinderen aan zijn lippen en is er grote betrokkenheid.
De gemiddelde goochelshow staat garant voor dik een uur aan vermaak. Leuk voor een laatste schooldag of als afwisseling op een carnavalsmiddag, maar in een ander geval zonde van die kostbare lestijd toch?
In deze blog leg ik jullie uit waarom een goochelshow wel degelijk van meerwaarde kan zijn op iedere lesdag, wat kinderen er van leren en waarom een goochelshow op jullie jaarplanning zeker niet mag ontbreken!

Wat ervaren kinderen eigenlijk tijdens een goochelshow?

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig aangelegd en willen graag weten hoe dingen werken. De wil om nieuwe dingen te leren zit in elk kind. Misschien komt dit er niet altijd uit op school, maar zeg nou zelf. Een bezoek aan de supermarkt of een proefjescircuit is toch ook veel interessanter dan blok 4 les 6 uit je rekenboek? De eerste twee woorden die ik leerde op de pabo waren leef- en belevingswereld. Kort daarop volgden zaken zoals betrokkenheid en betekenisvolle thema’s.
Een goochelaar zorgt in de eerste plaats voor verwondering. Hij tovert objecten tevoorschijn of laat ze zweven, breekt ogenschijnlijk voorwerpen en herstelt ze daarna weer. Kinderen zijn meteen getriggerd om erachter te komen hoe dat werkt. Trucs prikkelen de fantasie waarna de creativiteit en het probleemoplossend vermogen gaat werken. De gesprekken die kinderen naderhand met elkaar voeren en het brainstormen naar de werking van de trucs zijn goud waard. Veel kinderen gaan na een voorstelling vol enthousiasme met een creatieve- of bouwopdracht aan de slag.

Hoe kan een leerkracht zijn voordeel doen met een goochelshow?

Een goede band met leerlingen is voor mij erg belangrijk. Ik weet ongeveer hoe ze denken en hoe ik op iedereen moet reageren. Toch zie ik ontzettend veel voordelen bij het werken met externe personen. Natuurlijk kan ik iets vertellen over de politie of de ambulance, maar een agent op school of een bezoekje aan een ambulance maakt toch net even meer impact.
Als goochelaar (zelfs op mijn eigen school) merk ik ook meteen het verschil in aanzien. De aandacht die ik tijdens voorstellingen van de kinderen krijg kan op een nuttige manier worden gebruikt.

Stel je eens voor. Dat je het proces van recycling aan kinderen uitlegt terwijl je voor hun neus een kapotte en gescheurde krant weer als heel tovert. Dit laat gegarandeerd een indruk achter waar je in de weken daarna aan kunt refereren. Denk bij het inhuren van een goochelshow bijvoorbeeld dus eens aan de introductie van een nieuw thema op school of juist aan de afsluiting ervan. Het bespreekbaar maken van pesten of het stimuleren van leesplezier zouden ook mooie onderwerpen zijn.

Op deze manier combineer je het gegeven dat goochelen kinderen boeit met een betekenisvol onderwerp of thema in de school. Dat is entertainment met een educatief randje.

Op welke momenten zou je een goochelshow kunnen inzetten?

Een goochelshow is naar mijn mening te plaatsen op elk willekeurig moment in een schooljaar mits het goed te koppelen valt aan een betekenisvol thema of onderwerp. Heel veel thema’s lenen zich voor een goochelshow en gelukkig zijn er meerdere goochelaars in Nederland die veel ervaring hebben met het werken op basisscholen.  Een aantal daarvan is zeker bereid om een maatwerk show te leveren.
Op dit moment bied ik zelf ook educatieve voorstellingen aan.
In het karakter van professor Las-R verbaas ik kinderen terwijl ze leren over serieuze onderwerpen.
Professor Las-R is een expert op het gebied van alles. Nou ja, als je het hem vraagt dan. Met zijn knotsgekke experimenten laat hij zien waar je op moet letten als je social media opgaat, verzint hij duurzame oplossingen tegen klimaatverandering en pakt hij pestkoppen aan.
Verder zijn populaire gelegenheden om een voorstelling te boeken natuurlijk tijdens de Kinderboekenweek, de week voor 5 december of de dag voor de carnavalsvakantie.
Andere mogelijkheden waarop het boeken van een goochelshow van meerwaarde kan zijn:
- Halloween
- Kerst
- Pasen
- Koningsdag
- Week van de Lentekriebels
- Verjaardag juf/meester
- Opening van nieuw of verbouwd schoolgebouw
- Afscheid van leerkrachten of directeuren
- Jubileum van de school
- Laatste schooldag

Ja, ik wil ook een goochelshow op school boeken! En nu?

Tip: Profiteer van mijn wekelijkse maandagaanbieding. Elke maandag is het namelijk Magic Monday!
Ben je nieuwsgierig en zou je graag wat meer informatie opvragen over de mogelijkheden? Ben je enthousiast en wil je meteen een optie aanvragen? Klik dan op onderstaande knop om direct contact op te nemen.

Meer informatie

Wie ben ik?
Mijn naam is Lars van Tuijl, een 29-jarige goochelaar en basisschool leerkracht uit Den Bosch. Doordeweeks werk ik drie dagen op een school in Rosmalen die er een nieuwe visie op leren op nahoudt. De rest van de tijd ben ik ondernemer en entertainer. Dit doe ik al sinds mijn 16e.
Naar mijn mening heeft mijn werk als leerkracht mijn werk als goochelaar op een enorm positieve manier beïnvloed en andersom pluk ik er ook de vruchten van. Ik hoop in de toekomst nog eens door het land op tournee te gaan met een educatieve magische theatervoorstelling.