Waarom dragen alle goochelaars zwarte jassen en hogehoeden?
Het stereotype beeld van de goochelaar is toch wel de man gekleed in het zwart met een lange slipjas, een hogehoed en een stok. Hoewel er mensen rondlopen die denken dat dit kostuum onlosmakelijk is verbonden met de goochelaar en dit altijd zo geweest is, vinden we het echte antwoord in de geschiedenis.
De gouden eeuw van de goochelkunst loopt ruwweg van 1850 tot 1950. In deze tijd werd het goochelen verheven van kunstjes op (straat)festivals tot grootschalige shows en tournees. De opkomst van het theater als chique uitgaansgelegenheid vanaf het begin van de 19de eeuw hielp daarbij. Een van de grondleggers van de moderne magie was Jean Eugene Robert-Houdin. De naam van deze man diende als inspiratie voor de artiestennaam van Ehrich Weiss, beter bekend als Harry Houdini. Robert-Houdin was een klokkenmaker en Franse illusionist die als een van de eersten gebruik maakte van automatons, elektromagneten en andere complexe mechanismen. Zijn trucs werden al snel gekopieerd, nagebouwd en verkocht aan andere grote namen zoals Anderson en Hermann.
Het kopieergedrag van andere illusionisten was te verklaren omdat goochelshows in die tijd vaak bestonden uit dezelfde soort trucs. Wanneer er dan een nieuwe act werd bedacht, was dit groot nieuws en probeerden concurrenten vervolgens zo snel mogelijk achter het geheim te komen en zo niet achter te blijven. Een film die deze concurrentie op een mooie manier laat zien is The Prestige uit 2006. Een echte aanrader trouwens!
De formele avondkleding die in die tijd passend was bij een avondje uit naar het theater bestond uit een zwart pak met tailcoat (slipjas) en een top hat (hogehoed). Je raadt het waarschijnlijk al, de goochelaars kleedden zich dus gewoon naar de mode van die tijd. Hermann is de goochelaar die vaak als voorbeeld wordt genomen voor deze stereotype look. Hij was tevens ook een van de goochelaars die allerlei voorwerpen uit de hogehoed toverde. Van sinaasappels tot aan het levende konijn.
Het kopieergedrag van de goochelaars uit die tijd zorgde ervoor dat tientallen jaren later niet alleen de acts, maar ook de “bijpassende” look gekopieerd werd. Vandaar dat we vandaag de dag deze kledingstijl nog steeds direct associëren bij de goochelaar.
Gerelateerde Artikelen
Getagged goochelaarhogehoedhoudin
Eén reactie