Als je altijd al meer hebt willen weten over de geheimen achter goocheltrucs, stop dan vooral niet met lezen.
In deze blog licht ik voor het eerst een tipje van de sluier op en neem ik jullie mee in de geheimen achter deze mysterieuze kunstvorm.
Er bestaan letterlijk duizenden verschillende goocheltrucs, maar de principes waar deze trucs op gebaseerd zijn blijven veelal hetzelfde.
Een voor mij veel groter mysterie is waarom het achterhalen van goocheltrucs zo belangrijk is voor mensen?

"Ik voel me dom als ik een goocheltruc niet snap."

Hoewel ik als artiest goocheltrucs vooral inzet ter ondersteuning bij een verhaal dat ik wil vertellen (vergelijkbaar met de songtekst van een muzikant of een PowerPointpresentatie bij een spreker), hebben mijn toeschouwers het na een voorstelling vooral over de werking van die trucs. Het niet snappen hoe iets in elkaar steekt en het zoeken naar een oplossing blijft fascineren.
Mijn filosofie hierbij is dat iemand die veel moeite doet om achter de geheimen van goocheltrucs te komen bijna altijd zal worden teleurgesteld. Bijvoorbeeld:
* Je slaagt erin achter de geheimen te komen, maar in de praktijk blijkt de oplossing vaak zo simpel te zijn dat het geheim eerder teleurstellend dan bevredigend is. Die hightech James Bond gadget waarover je fantaseerde blijkt helemaal niet te bestaan.
* Je slaagt er niet om achter de geheimen te komen en dit geeft je een gevoel van
teleurstelling. Sommige mensen voelen zich na het zien van een goochelaar zelfs dom en minderwaardig. De kans is groot dat mensen die van tevoren aangeven goochelen niet leuk te vinden er niet tegen kunnen dat ze iets niet snappen.
Er zijn helaas goochelaars die hun talenten gebruiken om mensen te imponeren met een kijk eens wat ik kan houding. Dat kan naar mijn mening nooit de bedoeling zijn. Goochelen is een kunstvorm. Kunst kan ter ontspanning of vermaak dienen, het kan gevoelens losmaken en het kan je inspiratie geven.
Ben je na het lezen nog steeds vastbesloten om achter de werking van de geheimen van de goochelkunst te komen? Hieronder zal ik enkele geheimen uit de doeken doen. Waarschuwing: Wil je niet weten hoe goocheltrucs werken? Lees dan vooral niet verder.

Wilt u zelf goocheltrucs leren van een echte goochelaar?
Boek dan mijn workshop. Mogelijkheden voor volwassenen én kinderen.

Het geheim van vingervlugheid

Het is niet echt een geheim dat de term vingervlugheid vaak wordt gekoppeld aan goochelaars. Veel mensen geven als mogelijke verklaring na het zien van een goocheltruc dat de goochelaar iets snels met zijn handen moet hebben gedaan toen zij even niet goed opletten. In de praktijk is dit lang niet altijd zo, maar het komt inderdaad regelmatig voor.
Niet alleen goochelaars zijn vingervlug, ook zakkenrollers, barmannen en koks zijn op hun eigen manier vingervlug. Vingervlugheid is eigenlijk een verzamelnaam voor handelingen die je met behulp van veel oefenen op een andere en vaak snellere manier kunt toepassen. De meeste mensen maken een flesje drinken open door de fles in hun ene hand te houden en de opener in de andere. Middels het hefboomeffect wordt de dop van de fles gehaald. Een barman of cocktailshaker maakt hier een hele show van en weet de opener vaak op bijna jongleur achtige wijze snel rond te draaien in zijn handen alvorens hij het flesje opent.

                   

Een kok kan dan weer heel snel en handig groenten en vlees snijden. Een goochelaar heeft getraind om bijvoorbeeld (bijna) onzichtbaar en met één hand de bovenste kaart van een kaartspel onderop te leggen. Het geheim van vingervlugheid is dus niets meer dan veel oefening om in bepaalde handelingen handigheid te krijgen.

Het geheim van onze hersenen

Nog meer dan vingervlugheid wordt kennis over de hersenen ingezet om mensen bij het zien van goocheltrucs een gevoel van verbazing te geven. Er zijn complete boeken geschreven over de werking van de hersenen en hoe hersenen kunnen worden beïnvloed. Niet alleen goochelaars gebruiken deze kennis. In het dagelijks leven maken reclamebureaus en winkelketens hier gebruik van door ons koopgedrag te beïnvloeden. Ben jij bijvoorbeeld ook zo gevoelig voor aanbiedingen of voor producten die op ooghoogte liggen?
Goochelaars maken veel gebruik van een belangrijke eigenschap van de hersenen namelijk: het in- en aanvullen van ontbrekende informatie. In het donker in je eigen huis weet je ongeveer waar de meubels en de muren zich bevinden, ook al zie je ze niet. Een klant die aan de kassa van de supermarkt een munt uit zijn portemonnee haalt is voor onze hersenen ook bekende informatie. We hebben het allemaal weleens gedaan. Een goochelaar zou diezelfde handeling kunnen uitvoeren zonder daadwerkelijk een munt te pakken. Wanneer hij vervolgens met realistisch acteerwerk deze onzichtbare munt in zijn andere hand stopt vullen onze hersenen automatisch in dat er iets in deze hand moet zitten. De goochelaar is de toeschouwer nu een stap vooruit. De zogenaamde verdwijning van de munt die daarop volgt is voor hem kinderspel.
Op 10 januari 2020 was ik te zien in het NPO ZAPP tv-programma de Buitendienst.
In deze aflevering wordt uitgelegd hoe ons brein voor de gek gehouden kan worden.
Klik op de foto de uitzending terug te bekijken.

Het geheim van speciale hulpmiddelen

De meeste goochelaars kunnen met behulp van hun kennis over de hersenen en hun vingervlugheid een avondvullend programma in elkaar zetten. Dit vereist echter veel oefening en deze technieken zullen ook in de praktijk veel getraind moeten worden.
Voor de beginnende goochelaar is er natuurlijk de bekende goocheldoos vol kleurrijke attributen.
Deze attributen zijn natuurlijk niet alleen inbegrepen ter decoratie, ze vervullen een belangrijke functie. Beginnende goochelaars kunnen deze attributen gebruiken ter vervanging van een handeling die ze nog niet onder de knie hebben. Een munt laten verdwijnen met behulp van vingervlugheid en het afleiden van de hersenen is voor hen nog te hoog gegrepen. Een speciaal ontwikkeld doosje neemt die taak over. Op deze manier kan de goochelaar zich meer concentreren op zijn verhaal en performance en daar ervaring in opdoen.

Het geheim van 'normale' hulpmiddelen

Waar bij veel toeschouwers na het zien van de kleurrijke attributen uit de goocheldoos nog wel alarmbellen afgaan, zijn er ook hulpmiddelen met dezelfde functie en dan realistisch verpakt. Dat donkerrode doosje met gouden sterren erop is nu een luciferdoosje geworden.
Niet alleen goochelaars maken gebruik van normaal uitziende voorwerpen die een belangrijke functie vervullen. In het dagelijks leven zien we ze ook terug. Wat dacht je bijvoorbeeld van een pen waarbij je uit de zijkant een strook papier kunt trekken. Perfect te gebruiken als spiekbriefje bij een toets. Reken maar dat goochelaars dit soort pennen ook op een handige manier kunnen inzetten.

Conclusie

Goochelaars maken gebruik van kennis over de hersenen, vaardigheden en technieken die we vingervlugheid noemen en diverse hulpmiddelen om hetgeen ze willen doen makkelijker te maken. Bij de meeste acts wordt zelfs een beroep gedaan op een combinatie hiertussen.

Lars van Tuijl

06-30033988

Copyright © 2023