Januari is bij mij meestal niet de drukste maand qua optredens. Toch heb ik de afgelopen weken diverse leuke acts mogen verzorgen. Van kinderfeestjes tot aan nieuwjaarsborrels. Als goochelaar kom ik voor diverse feesten en evenementen best vaak op mooie locaties terecht. Kastelen, boten en hotels. Zo ook afgelopen week toen ik in Hotel de Weverij in Oss mocht optreden voor een bijzonder gezelschap.

Net als thuiskomen

Het toeval wil dat ik de laatste tijd een aantal koophuizen in Oss heb bezichtigd. Hierdoor voelde voor mij de rit naar het optreden alsof ik naar huis reed. Best bijzonder aangezien ik in Oss nog nooit heb gewoond of een optreden heb gegeven. Toegegeven, Oss ligt natuurlijk niet zo ver verwijderd van mijn eigen thuisstad Den Bosch. Na een klein kwartiertje parkeerde ik mijn auto voor de accommodatie en werd ik gastvrij ontvangen door het personeel van de Weverij.

Personeelsfeest met gasten van over de hele wereld

Ik werd naar een wel erg ruim omkleedvertrek gebracht en vulde daar mijn zakken met de nodige hulpmiddelen zoals speelkaarten, stiften, een portemonnee met buitenlandse munten en wat close-up goocheltrucs. Daarna werd ik door de gastvrouw naar de ontvangstruimte van het personeelsfeest gebracht. Het bedrijf waarvoor ik mocht optreden (Heesen Yachts) had medewerkers en contacten van over de hele wereld uitgenodigd voor hun borrel. Omdat nog niet iedereen op tijd was gearriveerd voor het diner stelde mijn klant voor dat ik me vast zou mengen tussen de gasten om kennis te maken en ze misschien een klein voorproefje te geven. Voor mij een mooie kans om mijn Engels vast op te warmen.
Na enkele minuten voelde ik me als een vis (of jacht) in het water en was ik al druk bezig om de gasten te vermaken met enkele korte effecten. Het voordeel? Toen de gasten eenmaal in de eetzaal plaatsnamen wisten ze al wie ik was en wat ik kwam doen. Daardoor werd ik aan alle tafels vanaf het begin enthousiast ontvangen. De gasten met het hoogste woord maanden de rest tot stilte zodat ik op een prettige manier kon starten.

Buitenlandse verwondering

Het was erg gezellig in de eetzaal van het hotel. Tijdens het luxe viergangendiner heerste een goede sfeer aan de tafels en tussen de gangen door verbaasde ik de gasten met vingervlugheid en wat mentale magie. Een hoogtepunt voor veel gasten was de act waarbij drie toeschouwers een willekeurige speelkaart op mochten noemen en deze drie kaarten samen op één foto op mijn telefoon bleken te staan. De telefoon was echter gedurende de act onder controle van een toeschouwer. Na deze truc verliet ik onder luid applaus de tafel.

Er wordt van Nederlanders altijd gezegd dat ze nuchter zijn. Dit merk je aan hun reacties bij het zien van een goochelaar. Ze zijn zeker onder de indruk van hetgeen dat ze zien, noemen het “erg knap” wat je doet en geven je een applaus naderhand. In deze zaal met internationale gasten was het anders. Engelsen die compleet uit hun dak gaan of met hun hele lichaam uiten dat ze stomverbaasd zijn. Een Fransman die ineens opstaat van zijn plek, een wegwerpgebaar maakt en vervolgens zijn handen tegen zijn hoofd drukt. “How is this possible!” Veel Nederlanders zouden dit overdreven noemen. Ze kijken immers naar een goochelaar. Er moet een logische verklaring zijn voor alles. Toch is het erg leuk om eens in de zoveel tijd met dit soort publiek te werken. Met een tevreden gevoel ben ik naar huis gereden. Heesen Yachts bedankt voor de leuke avond!

Lars van Tuijl

06-30033988

Copyright © 2023